Recent Posts

Tuesday, November 29

Analisis KENTUT

Analisis kimia tentang kentut .....Jangan cuma tahu baunya saja, tapi harus tahu juga proses ilmiahnya. 1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan,gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana & hidrogen.Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak sempat mengabsorbsi oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteria dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang berperan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak bersuara?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk.Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly).

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah.Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yg bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus,gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar.Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi,tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Tergantung kondisi udara, seperti kelembapan, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'.Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang.Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, berarti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya.Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta,konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggal pun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahan kentutnya & apabila mereka kentut akan banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.
11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet yang disebut "morning thunder". Kalau berkeadaan sunyi,boleh kedengaran di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa memakan kacang menyebabkan banyak kentut?
Kacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteria di usus langsung berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa saja penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink,naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sedawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut.Sedawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diabsorb darah, bukan hilang karena bocor.. Tapi berpindah ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap,tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Memang boleh. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkan menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?Karena anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging).
Daging kaya akan protein.Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk.Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak,lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya kelihatan seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu asid, bes atau neutral?
Asid, karena mengandung karbon dioksida (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya,jadi kentut di sana pun tidak ada pengaruhnya.

Saturday, November 26

Syawal Dah pergi..Rayo dah Habis!!!!!!

Allhamdulliah raya tahun raya bersederhana walaupun parent berada dimEkkah raya tetap raya..mihahaha..(terikut gelak sly pulak)..muhehehe...raya sakan leo tahun ini kehulu-hili balik kampung taksempat nak raya habis kat shah alam and KL..^_^Walaubagaimana masih teringat lagi raya walaupun nak habis rase macam semalam menyambut...sobsob..ramandan dah pergi syawal datang dan pergi sobsob...raya..dah habissss...waaaaaT_T..jom preview sikit perjalanan balik kampung leo..sikit aje..muhehehe



Tahun ini raya pertama balik penang so balik sendiri tuu...sampai aje seberai perai terus naik feri..tengok suasana laut sambil menghirup udara laut..muhehehe..nampak tak bandar penang...nampak kan menara komtar tu..hang pa jgn luper kalau mai penang mesti pi komtar..mihahaha


Allamduliliah raya kedua cuaca cerah...bersemangat leo balik ke KEDah yang tercinta..negeri jelapang padi..kepada ADaDia sebelum hang jakut tengok jelapang padi kat kedah hang nak pi Dec ini hang tengok preview suasana kampung aku..miahaha ^_^Kehijauwan..tenang melihat sambil memerhati bangau yang terbang sambil menghirup udara sawah yang terbentang luass.


Balik Kampung

Perjalanan jauh tak ku rasa

Kerana hati ku melonjak sama

Ingin berjumpa sanak saudara

Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba

Langit nan tinggi bertambah birunyaDeru angin turut sama berlagu

Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )

Hati girangHo ho... Balik kampung (3X)

Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang

Satu-satu tersemat di kalbu

Pasti terubat rindu di hati

Menyambut kepulangan ku nanti

~sUdirMan~









Monday, November 7

SeLaMat Hari RaYa

SeLaMat Hari RaYa
leo UcapKan
Maaf kalau ade terkasar bahasa geng...
Sorry lambat ucap
sibuk..balik kampung awal muehehe
kampung pulak takde line internet kalau kat kedah..
if me at Penang heheh online aje..
bagi yang perantau SeLaMat hari RaYa
Kad Raya korang lambat sikit sampai aku sibuk..lepas raya sampai la tu..
ish..diorang ini nak kad raya manual..elektronik taknak..^_^

Friday, October 28

SeLaMat MengJawab!!!!

Tengahari tadi buka2 blog ADADIa dah terkena soalan cepu emas..muhehehe...leo bantai aje la jawab..hahaha..pening juga nak jawab ini!!!Semua geng leo kene jawab solan ini k..jgn takjawab..jawab!!!! muehehe^_^

Soalan 1-->Seven Things I Plan To Do Before I Die:
» melancong ke seluruh dunia
» tunaikan ibadat haji
» memperbanyak amalan dan sedekah
» jadi multimillionaire
» ade EvO9 and mini cooper
» tengok semua anime yang ade (muhehehe)
» ade ladang kuda dan lembu (kekeke)

Soalan 2-->Seven Celebrity Crushes:
» mariah carey!!!
» pak lah
» Song Hye-gyo
» Ning Baizura
» saper lagi yekk!!
» hmhm!!!
» tahler!!!

Soalan 3-->Seven Often Repeated Words:
» muhehehe
» haaaa!!!
» hahaha
» hehehe
» lerr
» sengal
» erkk

Soalan 4-->Seven Traits I Look For In The Opposite Sex:
» muka kot!!
» taktak mybe the body..the eye..hmhm
» pandai ambik hati..caring...
» tak semua sempurna terima aje yg ade!!
» bibir macam angelina jolie (muhehe)
» semestinya berbudaya ketimuran
» pandai masak!!! (yumyum)


(Jawapan Soalan 4 di atas adalah yang terlintas di fikiran penjawab soalan pada masa ini. Penjawab tetap memahami Qada' dan Qadar Ilahi)

Soalan 5-->Seven People This Tags Goes To:
» shasa
» sly (jawab!!)
» modo
» john (nah ambik dan jawab!!)
» muci
» razif
» che wan

saper yang kene tu jawab la!!!!! HAVE FUN U ALL!!!^_^

Sorry2 la geng dah lama tak update

Kesibukan bulan ramandan ini...membuatkan leo buz dgn macam2 aktiviti..(tah ape pun taktau)..i will update soon!!!!

Friday, September 30

Nokia 6630

I wan Nokia 6630..

Geng leo dah terpikat dgn phone nokia 6630 agak best rekabentuk ye..dan fungsi..harga ye pun agak best sobosbT_T..can u all give comment about this phone for me...^_^ itz good or not good this phone..^_^




Nokia 6630 Smartphone
3G Speed with Series 60: WCDMA+EDGE broadband access
1.3 megapixel camera sensor, effective resolution 1.23 megapixels for image capture (1280 x 960 pixel resolution)
6x smooth digital zoom and sequence mode
10 MB internal dynamic memory with hot swap and 64 MB Reduced Size MultiMediaCard (MMC)
Video recording time up to 1 hour per clip
Web browser with improved HTML support
Print photos directly at home, at the office, at retail kiosks, or use online printing services

MAngaAniME

Bleach..SeMakin MEnarik Perhatian PengEmar AnIME!!!!!

leo nak cete pasal anime Bleach yang semakin mendapat perhatian..huhuhu..kepada geng leo cete singkat aje pasal korang mesti dah tau anime ini bukan...hehehe^_^
Bleach.?? tautak..bukan pencuci baju k..yang korang guna tu..ini bukan sebarang bleach hehehe^_^Bayangkan la korang semua ade kebolehan melihat makhluk halus sure semua pengsan..ahanks..^_^tentu hidup tak tenteram dan kucar kacir so mari kite lihat pengembaran Ichigo dan rakan2 ye ke Soul Society?? kenaper ke sana..hmhm seseorang perlu diselamatkan??


Sinopsis
Kurosaki Ichigo seorang remaja berusia 15 tahun mempunyai kebolehan melihat makhluk halus. Suatu hari nak singkatkan cete dia telah bertemu dgn Shinigami(God Of Dead),Kuchiki Rukia yang memburu makhluk halus ganas Hollow.Namum lain jadi,terjadi ye pertukaran kuasa Shinigami kepada Ichigo.Maka bermula
pengembaran mereka berdua..hahahah ^_^





Dunia Soul Society
Apabila manusia meninggal dunia dalam cete ini la kan..roh mereka akan dibawa oleh Shinigami ke Soul Society dimana ia dipisahkan dari alam manusia oleh jurang dimensi Dangai berfungsi memerangkap sebarang entiti yang memasukinya, kecuali Hollow. Roh manusia tinggal diluar SS,Rukongai amat luas sukar menemukan 2 roh yang terpisah.Seireitei merupakan tempat kediaman Shinigami dan pusat pentadbiran SS terletak ditengah2 dikellilingi tembok serta pelindung khas menghalang serangan kuasa semangat!!! nak tau rupa ye..tengok la anime ye ^_^


Watak2 Utama



Kurosaki Ichigo- SadoYasutaro- KuchikiRukia




Inoue Orihime - Ishida Uryuu -

Episod 51

Pertarungan diantara captain Gatei sesama sendiri sudah bermula...berjaya kah selamatkan Rukia dalam kesuntukan masa...Ichigo berjaya kah mengusai ban kai..berjayakah dia dalam kesuntukan masa...tunggu dan lihat...^_^ boleh download bleach at..http://a.scarywater.net/lunar/

Sunday, September 11

MAngaAniME

NaRuTo..nArUto..This anime become BiggEr and BiggEr




Sinopsis
Anime ini mengisahkan Uzumaki Naruto yang ingin menjadi seorang ninja yang bertahap tinggi dan dikagumi oleh penduduknya Hidden Leaf Village..dan bercita2 hendak jadi Hokage..^_^semangat naruto yang takpernah putus asa menjadi ispirasi semua yang berkawan2 dgn ya..^_^hehehe gempak..la pulak..dgn dua lagi kawan baik Sasuke and Sakura yang cute..^_^Dalam badan naruto terdapat seekor serigala yang ganas lagi ganas yang telah dimeterai oleh 4thHokage ke dalam badannya masa kecik2...sian dia..T_T semua penduduk tidak suka dia sebab serigala telah membunuh ramai penduduk..bukan salah Naruto..salah serigala tu la..sobsosbT_T..menjadi naruto tambah hidup keseorangan..tetapi dgn ade kawan2 Naruto semangat kuat..muahahaha^_^


Antara Watak_Watak Utama

Uzumaki Naruto
Naruto seorang yang mempunyai chakra yang amat hebat. Ini sebab seekor serigala syaitan telah dimeterai kedalam badan ye..Cita2 Naruto nak jadi 5thHokage dan mendapat perhatian orang ramai.



Uchiha Sasuke
Seorang pendiam yang hebat.Kuasa dalam badannya tu datang Bloodline-nya iaitu Sharigan. Matlamat ye ialah membunuh abang ye telah membunuh semua penduduk kampung ye dan parent nye sekali mahai..sodsobT_T kejam betul..abang dia.....




Haruno Sakura
Sangat mahir menggunakan chakra. Sakura sangat2 sukakan Sasuke walaupun pun tahun Naruto suka padanya...^_^Musuh utama Ino sebab dua2 suka naruto..ish..ish..cinta empat segi ka^_^






Sinopsis Episod 150
Naruto dan kawannya berusaha menolong Naruto mencari Sasuke yang telah menuju kearah kegelapan...mencari abang untuk membalas dendam...Naruto berusaha menghalang Sasuke dan mencarinya dimana pun..sampai lubang cacing kot^_^ Manakala abangnya pulak hendak menangkap Naruto..pulak..sebab nak dapatkan Serigala setan tu...ish..ish..episod ke 150 matlamat mereka mencari seekor kumbang bernama Bikouchuu untuk menjejak Sasuke berjaya kah ....sama2 kite torrent..muahhha..boleh download kathttp://bt.saiyaman.info/...goodluck...^_^

Wednesday, August 31

MeRdeKa...MerDeKa...MErDEka


Selamat Menyambut Hari Merdeka Geng..kawan2 leo..sobsob merdeka tahun takdapat nak celebrate..demam..teruk giler...nasib badan..^_^duk umah layan tido..heheheh..48 tahun dah merdeka..Malaysia...HappY Birthday Malaysia..yeke..^_^

Friday, August 19

K-Drama yang patut ditonton 2005















Full House
K-drama ini memang best komedi+love....lawak ye boleh tahan gak..membuatkan orang duk diam tengok cete ini..^_^ fav leo la tak jiwang sangat...^_^lawak..menarik
Tengah duk meletup sekarang...awek2 siap duk camping kat umah nak tengok cete ini kat 8tv..baru aje habis today..^_^ahak...takpun beli cd ye..hehehe..leo download aje...^_^kuakua..habis cete..


Jewel in The Palace
Cete ini okla..best juga...bagi mak2 kat umah tu..hmhm tahap gabat laa diorang tengok cete in^_^ Dramantis la gak..ape leo suka sebab cete ini ade masak2 tu best tu..yumyum^_^....

Love story in Harvard

hahahah..no komen..belum tengok....bakal ditayangkan kat 8tv this 22th ogos...macam best aje^_^

My name is kim sam soon

hmhm..bakal meletup kot...^_^..no komen..tak tengok lagi..heheh..baca sinopsis macam best aje^_^ nanti leo download..^_^

Oh! Feel Young

Ahank..^_^MUahahah my of fav K-drama komedi+cinta+kerjaya .ahank best..^_^ menarik gak cete ye geg patut bagi peluang kat cete ini..kelakar ye boleh tahan gak cete ini jalan cete tidak membosankan..^_^

Thursday, August 18

Smk9 Alumni 2005

SMk 9 AlumNI 2005
Majlis alumni myskool baru2 ini..meriah..acara ye!!^_^..tapi sambutan agak kurang mendapat perhatian.... terutama dari my age..sungguh mengkecewakan aku...hehehe..takde la sampai bunuh diri geg..^_^aku tau aku bukan pengerusi..nanti korang undi la leo geg(ex-smk9)..k^_^ aku buat meriah^_^..gurau je!^_^Walaubagimana pun terima kasih kepada yang menhadiri majlis tersebut..^_^.mIss all Of u...Ex- Smk9..sobsob^_^

Thursday, August 11

CeleBrate My BirthdAy at Itali??

Today(10 ogos 2005) mybe dah semalam hehehe ^_^ leo sambut birthday dengan salah satu orang yang terdekat..walaupun yang lain buz..hanya kitaorang dua orang..^_^.i'm still happy because she sanggup luangkan masa bersama leo...thanks alot...geg aku dah 20th ^_^...perlukan azam baru...percaya diri sendiri ...study hard^_^....ingat hari ini nak sambut birthday kat mid valley dengan jerebu yee.hukhuk...T_T..tapi takjadi atas sebab2 tertentu so we eat at THE LITTLE ITALIAN KITCHEN ..not bab eat there ^_^.I'M so happy ...ahakk^_^...thanks geg for wish my birthday..k^_^

MY Birthday kek..hehe..i wish i can be......Utraman.eh no..i wish i become...batman..boleh ke...^_^ ape yang leo wish rahsia betul tak.hahaha^_^

fUhhhhhhhhhhhhhhh...semput leo^_^heheh

ApeBenda tah leo makan ..tah..ikut ajela ^_^oti..tomato..lemon??..hmhm sedap gak..masam2 gitu..hehe^_^pizza tak makan pulak dah kate makan kat tempat itali^_^.

YumYum..yepiiii...^_^an tau...hehehe.strawberrychess kek..SEdap YUMYUm..heheh.....^_^



Wednesday, August 10

ToDAY is My bIrTHDAY...10 OgOs

My BirThDAy..is ToDAy..My BiRthDAY...is ToDAy..^_^


Masa berlalu terlalu cepat..sehingga kutak terasa aku dah meningkat dewasa geg....
waaa...20th beb...azam hidup baru....yakin dgn diri sendiri betul tak..hehehe..doakan aku panjang umur dan dimurahi rezeki..boleh aku belanja korang nanti..hehehe^_^

Portable Devices Which One NEEd

Mana satu paling best dan bagus....comment korang!!
Rambang mata laa..nak beli satu ini....!!^_^


Apple iPOD
Real offers expanded support for Apple iPod, iPod mini, iPod Shuffle, and iPod Photo. Click More Info to learn why you should manage your iPod with RealPlayer or Rhapsody and to see a list of supported iPod versions.Note: You can transfer M4A, MP3 and purchased Music Store tracks but Rhapsody To Go subscription content is not supported.



Window Media Devices
Real now offers greatly expanded support for many Windows Media DRM-based portable devices. Your Real Music Store purchases will now play on more devices than every other store put together.





palmOne Devices
Zire 71, 72, 31, Tungsten T, T2, T3, C, E & Treo 600, 650 users can click here to download the RealPlayer for palmOne handhelds with Real Music Store support.






NOMAD (JukeboxZen Xtra)
With support for the RealPlayer 10 Music Store, the NOMAD Jukebox Zen Xtra makes building and carrying your music collection easier than ever. Clicking 'Install Device' below will also update your firmware to support the Music Store.






Monday, August 8

Ada ape dengan Cinta VS Ungu Violet

Owh...industri malaysia panas terik dgn jerebunya sekali dibawa khas dari sumatera...heheh... untuk kedatangan sebuah lagi filem indonesia...Ungu Violet...huk.huk...selepas dua filem dari negara seberang mendapat perhatian dari peminat malaysia iaitu Ada apa dgn Cinta dan Tentang Dia ( yg meletup ler.. )...hmhm..leo belum lagi mengambil kesempatan melihat filem Ungu Violet...macam mana la agak ye cete ye..geg kalau dah tengok bagi la comment sikit cete kat leo k..Adakah sehebat filem sebelum ini Ada apa dgn cinta yang heroin Dian sastro juga..hehehe....ape2 pun mari kite kunjung panggung wayang takpun download aje nanti...hehehe

Filem Indon mana lebiH hebat!!!






VS







Cuba korang bagi comment sikit antara dua buah filem indon mana satu GEmpak...menarik...sedih..cinta!!....beraper bintang korang boleh bagi...heheheh..ahakk!!
Dua2 menarik....macam mana erkkk!!...terpulang kepada induvidu menilai ye ahakk!!

Saturday, August 6

kOnSoL


kONsoL yang perlu dimilik saya.
KeNaper pErlu dimIliki :
  • Benda keperluan teenage sekarang hehehe..
  • PSP boleh main game dimana2,dengar mp3,....
  • PS3 memang perlu dimiliki dalam masa hadapan...GaME, onlinegames beb..
  • ibook,iPOD memang trend teenage sekarang..betul tak...
  • Memang kene ade semua ini sebab hampir semua org dah ade..betul tak!!!
  • GemPAk...
  • Tapi perlu banyak wang....heheh..terpaksa la kukumpul duit nak beli barang kesayangan ini.
  • Mesti diantara korang dah ada salah satu benda tersebut..heheh....betul tak!


MAngaAniME


RAJA SEGALA PERMAINAN

Hampir satu dekad merentas dunia semenjak 1996-2005, Yu Gi Oh!/YGO dikatakan satu ikon baru selepas penangan Pokemon(pernah menjadi kegilaan kanak2 dan remaja juga) kepada dunia anime.Kewujudan YGO bagaikan tidak mampu disanggah dan terus unggul membina empayar seantero dunia. Anime boleh dikatekan menarik dan jalan cerita yg tidak membosan yang pasti anda akan tertawan cara permainan ye..www.yugioh-card.com

TRIVIA YGO

  • Yu GI Oh! bermaksud Yugi ( game ) *OH ( king ) = King Of Games
  • Populariti TV YGO telah mencetuskan YGO Duelist League yang berjaya menarik perhatian 600 000 peserta untuk menyertainya di 4500 lokasi diserata dunia.
  • Semenjak manga dan anime YGO tamat penerbitan serta penghasilannya, pelukis/penulis Kazuki Takahashi tidak bercadang meneruskan siri anime...berita yg mendukankan bagi peminat anime YGO.
  • Siri Anime YGO boleh dilihat setiap hari sabtu pukul 1230 tengahari di NTV7. ( Malaysia ).

SINOPSIS


Yugi,remaja lelaki yang gemar bermain segala jenis permainan terutamanya yang bergenre RPG. Suatu hari, datuk yugi Sugoroku tela memberi satu permainan baru kepada YUgi iaitu Millennium Puzzle/MP kepadanya. Kesudahannya, Yugi berjaya menyelesaikan misteri MP (permainan purba mesir berusia 3000 tahun) tetapi telah mengakibatkan roh berketurunan *Pharaoh yang terkurun sekian lama dibebaskan lalu berkongsi jasad Yugi. Bermula dari detik itu, dua personaliti berbeza ( Yugi dari dunia moden..Phraoh dari dunia purba mesir) berada dalam 1 jasad menjalani kehidupan harian bersama serta mengcari kembali ingatan Pharaoh yang hilang. Ok geg selamat menonton siri anime dikaca tv.





Friday, August 5

MyAnimeList

MyANimeLIst


-Naruto ( best ever this era..bigger..and bigger )
-Gundam SEED (even people that hate mecha love this series)
-Gundam SEED Destiny (Continuation of a great series)
-Flame of Recca (it's so oldschool)
-DNAngel (Storyline is a little weak..but the animation is just beautiful)
-FLCL (I think everyone's seen this by now)
-My-Hime (was originally Mai-Hime >_>...Last episode ruins the series)
-Galaxy Angel (doesn't really have a point...but it's hilarious)
-Futakoi (really cute series...I got addicted fast ^_^...)
-Futakoi Alternative (really doesn't have anything to do with Futakoi...very original series)
-Wolf's Rain (English version sucked so badly. The orginal is great though)
-Serial Experiments Lain (Will leave you staring blankly at walls for months)
-Samurai 7 (Samurai/Mecha series based on Japanese folklore. Good series.)
-One Piece (It's funny...but there are just so many episodes...does it even have a point ^_^?)
-Tenjou Tenge (Great series with pretty good fight scenes. Unfortunately, it's mostly flashbacks)
-Samurai Champloo (Very original series. English version sucks)
-Fruits Basket (Hmmm...weird...and more weirdness...and drama? English version isnt too bad)
-Beck (Music/Drama series. Really good too...Some say the manga's better than the anime though)
-Air (Refreshing series...in a weird kind of way...)
-Tsubasa Chronicle (Latest work from CLAMP...Not bad...not great...so-so)
-Saikano (The last love song on this little planet)
-Azumanga Daioh (This series redefines comedy)
-Scrapped Princess (Not a bad series. Fun to watch)
-Ai Yori Aoshi (Nice to watch...but it's a little too fanbased ^^;)
-Karas (New mini-series. Amazing visuals. Hard to find but highly reccomended)
-Basilisk (Fairly new series. Pretty good so far)
-Full Metal Alchemist (Great series! Check it out...English version sucks)
-Love Hina (A classic by now, I'm sure)
-Chobits (A great love story. Pretty sure this is a classic too)
-.hack//sign (Only .hack series i'd reccomend watching. It came before the game)
-Midori No Hibi (This series...is freaking twisted. A lot of people like it. I didn't >_>)
-Mahou Sensei Negima (People like it...I dont. Too fanbase for me)
-Full Metal Panic (Excellent mecha/drama series. I went through it in 2 days)
-Full Metal Panic:The Second Raid (Follow up series for FMP. Brand New)
-Loveless (Lots of male...love in this series...Watch it if you have an open mind)
-Final Approach (Funniest series i've seen. Take this series seriously..and you'll scream in dissappointment)
-CardCaptor Sakura ( The Bst Clamp )