Recent Posts

Tuesday, November 29

Analisis KENTUT

Analisis kimia tentang kentut .....Jangan cuma tahu baunya saja, tapi harus tahu juga proses ilmiahnya. 1. Dari mana asal kentut?
Dari gas dalam usus. Gas dalam usus berasal dari udara yg kita telan,gas yang menerobos ke usus dari darah, gas dari reaksi kimia & gas dari bakteria dalam perut.

2. Apa komposisi kentut?
Bervariasi. Makin banyak udara anda telan, makin banyak kadar nitrogen dalam kentut (oksigen dari udara terabsorbsi oleh tubuh sebelum sampai di usus). Adanya bakteria serta reaksi kimia antara asam perut & cairan usus menghasilkan karbon dioksida. Bakteria juga menghasilkan metana & hidrogen.Proporsi masing-masing gas tergantung apa yang anda makan, berapa banyak udara tertelan, jenis bakteria dalam usus, berapa lama kita menahan kentut.Makin lama menahan kentut, makin besar proporsi nitrogen, karena gas-gas lain terabsorbsi oleh darah melalui dinding usus. Orang yang makannya tergesa-gesa kadar oksigen dalam kentut lebih banyak karena tubuhnya tidak sempat mengabsorbsi oksigen.

3. Kenapa kentut berbau busuk?
Bau kentut karena kandungan hidrogen sulfida & merkaptan. Kedua senyawa ini mengandung sulfur (belerang). Makin banyak kandungan sulfur dalam makanan anda, makin banyak sulfida & merkaptan diproduksi oleh bakteria dalam perut, & makin busuklah kentut anda. Telur & daging punya peranan besar dalam memproduksi bau busuk kentut. Kacang berperan dalam memproduksi volume kentut, bukan dalam kebusukannya.

4. Kenapa kentut menimbulkan bunyi?
Kerana adanya vibrasi lubang anus saat kentut diproduksi. Kerasnya bunyi tergantung pada kecepatan gas.

5. Kenapa kentut yg busuk itu hangat & tidak bersuara?
Salah satu sumber kentut adalah bakteria. Fermentasi bakteria & proses pencernaan memproduksi panas, hasil sampingannya adalah gas busuk.Ukuran gelembung gas lebih kecil, hangat & jenuh dengan produk metabolisme bakteria yg berbau busuk. Ini kemudian menjadi kentut, walau hanya kecil volumenya,tapi SBD (Silent But Deadly).

6. Berapa banyak kentut diproduksi sehari?
Rata-rata setengah liter sehari dalam 14 kali kentut.

7. Mengapa kentut keluar melalui lubang dubur?
Kerana density-nya lebih ringan, kenapa gas kentut tidak melakukan perjalanan ke atas?Tidak demikian. Gerak peristaltik usus mendorong isinya ke arah bawah.Tekanan di sekitar anus lebih rendah. Gerak peristaltik usus menjadikan ruang menjadi bertekanan, sehingga memaksa isi usus, termasuk gas-nya untuk bergerak ke kawasan yg bertekanan lebih rendah, iaitu sekitar anus. Dalam perjalanan ke arah anus,gelembung-gelembung kecil bergabung jadi gelembung besar.Kalau tidak ada gerak peristaltik, gelembung gasakan menerobos ke atas lagi,tapi tidak terlalu jauh, karena bentuk usus yg rumit & berbelit-belit.

8. Berapa waktu yang diperlukan oleh kentut untuk melakukan perjalanan ke hidung orang lain?
Tergantung kondisi udara, seperti kelembapan, suhu, kecepatan & arah angin, berat molekul gas kentut, jarak antara 'transmitter' dengan 'receiver'.Begitu meninggalkan sumbernya, gas kentut menyebar & konsentrasinya berkurang.Kalau kentut tidak dikesan dalam beberapa detik, berarti mengalami pengenceran di udara & hilang ditelan udara selama-lamanya.Kecuali kalau anda kentut di ruang sempit, seperti lift, kereta,konsentrasinya lebih banyak, sehingga baunya akan tinggal dalam waktu lama sampai akhirnya diserap dinding.

9. Apakah setiap orang kentut?
Sudah pasti, kalau masih hidup. Sesaat setelah meninggal pun orang masih boleh kentut.

10. Betulkah laki-laki kentut lebih sering daripada perempuan?
Tidak ada kaitannya dengan gender.. Kalau benar, berarti perempuan menahan kentutnya & apabila mereka kentut akan banyak sekali jumlah yg dikeluarkan.
11. Saat apa biasanya orang kentut?
Pagi hari di toilet yang disebut "morning thunder". Kalau berkeadaan sunyi,boleh kedengaran di seluruh penjuru rumah.

12. Mengapa memakan kacang menyebabkan banyak kentut?
Kacang mengandung zat gula yg tidak boleh dicerna tubuh. Gula tsb (raffinose, stachiose, verbascose) jika mencapai usus, bakteria di usus langsung berpesta & membuat banyak gas. Jagung, kubis, susu juga penyebab banyak kentut (bukan baunya!).

13. Selain makanan, apa saja penyebab kentut?
Udara yang tertelan, makan terburu-buru, makan tanpa dikunyah, minum soft drink,naik pesawat udara (karena tekanan udara lebih rendah, sehingga gas di dalam usus mengalami ekspansi & muncul sebagai kentut).

14. Apakah kentut sama dengan sedawa, tapi muncul dari lain lubang?
Tidak... sendawa muncul dari perut, komposisi kimianya lain dengan kentut.Sedawa mengandung udara lebih banyak, kentut mengandung gas yang diproduksi oleh bakteria lebih banyak.

15. Kemana perginya gas kentut kalau ditahan tidak dikeluarkan?
Bukan diabsorb darah, bukan hilang karena bocor.. Tapi berpindah ke bahagian atas menuju usus & pada gilirannya akan keluar juga. Jadi bukan lenyap,tapi hanya mengalami penundaan.

16. Mungkinkah kentut terbakar?
Memang boleh. Kentut mengandung metana, hidrogen yg combustible (gas alam mengandung komponen ini juga). Kalau terbakar, nyala-nya berwarna biru karena kandungan unsur hidrogen.

17. Bolehkan menyalakan mancis dengan kentut?
Jangan mengada-ada... konsistensinya lain. Juga suhunya tidak cukup panas untuk memulai pembakaran.

18. Mengapa kentut anjing & kucing lebih busuk?Karena anjing & kucing adalah karnivor (pemakan daging).
Daging kaya akan protein.Protein mengandung banyak sulfur, jadi bau kentut binatang ini lebih busuk.Lain dengan herbivor seperti kambing, kuda, gajah, yang memproduksi kentut lebih banyak,lebih lama, lebih keras bunyinya, tapi relatif tidak berbau.

19. Betulkah pening kepala kalau mencium bau kentut 2-3 kali berturut-turut?
Kentut mengandung sedikit oksigen, mungkin sedikit saja anda mengalami pening kepala kalau mencium bau kentut terlalu banyak.

20. Apakah warna kentut?
Tidak berwarna. Kalau warnanya kelihatan seperti gas nitrogen oksida, akan ketahuan siapa yang kentut.

21. Apakah kentut itu asid, bes atau neutral?
Asid, karena mengandung karbon dioksida (CO2) & hidrogen sulfida (H2S).22. Apa yang terjadi kalau seseorang kentut di planet Venus?Planet Venus sudah banyak mengandung sulfur (belerang) di lapisan udaranya,jadi kentut di sana pun tidak ada pengaruhnya.

Saturday, November 26

Syawal Dah pergi..Rayo dah Habis!!!!!!

Allhamdulliah raya tahun raya bersederhana walaupun parent berada dimEkkah raya tetap raya..mihahaha..(terikut gelak sly pulak)..muhehehe...raya sakan leo tahun ini kehulu-hili balik kampung taksempat nak raya habis kat shah alam and KL..^_^Walaubagaimana masih teringat lagi raya walaupun nak habis rase macam semalam menyambut...sobsob..ramandan dah pergi syawal datang dan pergi sobsob...raya..dah habissss...waaaaaT_T..jom preview sikit perjalanan balik kampung leo..sikit aje..muhehehe



Tahun ini raya pertama balik penang so balik sendiri tuu...sampai aje seberai perai terus naik feri..tengok suasana laut sambil menghirup udara laut..muhehehe..nampak tak bandar penang...nampak kan menara komtar tu..hang pa jgn luper kalau mai penang mesti pi komtar..mihahaha


Allamduliliah raya kedua cuaca cerah...bersemangat leo balik ke KEDah yang tercinta..negeri jelapang padi..kepada ADaDia sebelum hang jakut tengok jelapang padi kat kedah hang nak pi Dec ini hang tengok preview suasana kampung aku..miahaha ^_^Kehijauwan..tenang melihat sambil memerhati bangau yang terbang sambil menghirup udara sawah yang terbentang luass.


Balik Kampung

Perjalanan jauh tak ku rasa

Kerana hati ku melonjak sama

Ingin berjumpa sanak saudara

Yang selalu bermain di mata

Nun menghijau gunung ladang dan rimba

Langit nan tinggi bertambah birunyaDeru angin turut sama berlagu

Semuanya bagaikan turut gembira

Balik kampung oh oh...( 3X )

Hati girangHo ho... Balik kampung (3X)

Hati girang

Terbayang wajah-wajah yang ku sayang

Satu-satu tersemat di kalbu

Pasti terubat rindu di hati

Menyambut kepulangan ku nanti

~sUdirMan~









Monday, November 7

SeLaMat Hari RaYa

SeLaMat Hari RaYa
leo UcapKan
Maaf kalau ade terkasar bahasa geng...
Sorry lambat ucap
sibuk..balik kampung awal muehehe
kampung pulak takde line internet kalau kat kedah..
if me at Penang heheh online aje..
bagi yang perantau SeLaMat hari RaYa
Kad Raya korang lambat sikit sampai aku sibuk..lepas raya sampai la tu..
ish..diorang ini nak kad raya manual..elektronik taknak..^_^